MailFacebookYoutube
 Wijkenvoetbal
In het HBtje van 23 mei 1978, 7e jaargang, nummer 11, vinden we onder de rubriek “Krompraat van Harold” het schuchtere begin van het wijkenvoetbaltoernooi. In dit stukje vraagt Harold degenen die zin hebben om mee te doen aan een wijkenvoetbalcompetitie zich bij de volgende personen op te geven:
Dorpsweg-Julianaweg-Molendijksweg bij Jan Bakker jr.
’t Ouwe Hof-Oudelandsdijkje-Kerkweg-Gemaalweg (het Waterweidje bestaat dan nog niet) bij Joop Polhuis
Woudrustlaan-Burg. Kooimanweg bij Harry Konijn
Van Duivenvoordestraat-Wogmeer bij Sjaak Klaver.

“Krompraat van Harold” laat ons in het volgende HBtje weten dat de wedstrijden worden gehouden op vrijdag 30 juni en op vrijdag 7 juli op de IJsbaan. De heren J. Bleeker, J. van Stokkum en A. Zwagerman gaan de wedstrijden leiden. Voor de verzorging van het veld wordt de heer Piet van Leijen uit Obdam, de beste krijtlijnentrekker van Nederland,  aangezocht.

Het eerste wijkenvoetbaltoernooi uit de geschiedenis van Hensbroek wordt een groot succes. De aanmelding van zes sterke elftallen is boven de verwachting van de organisatie. Eerste winnaar wordt FC Hoge Burg. Intussen is er een wijkenvoetbalbestuur gevormd uit de aanvoerders van de zes teams, zo laat “Krompraat van Harold” ons ten slotte weten.

Dit eerste wijkenvoetbaltoernooi is uitgegroeid tot een drukbezocht jaarlijks spektakel, compleet met optocht, missverkiezing, penaltybokaal, enz. enz. Rond het Wijkenvoetbaltoornooi worden steeds nieuwe stunts bedacht zoals de komst van “Vanessa”, de kameel “Vanessa” wel te verstaan, en niet de gelijknamige actrice.

Helaas bestaat dit prachtige evenement niet meer. Op een zeker moment loopt de belangstelling zowel van de kant van de spelers als van het publiek terug en heeft het bestuur geen andere keus dan de stekker eruit te trekken.

Jaap Kroon