MailFacebookYoutube
 

Home                          

                           2011

26-11-2011

Magazine najaar 2011 in Dagblad voor West-Friesland
In de krant van woensdag 23 november 2011 besteedt Martin Menger, journalist van het Dagblad voor West-Friesland, aandacht aan het najaarsnummer 2011 van ons magazine.
artikel nhd(pdf)
Martin behandelt “De memoires van dokter Leek”. “Dokter” Jan Leek laat ons via zijn memoires een kijkje nemen in de magere jaren van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Deze herinneringen leveren een interessant beeld van Obdam in de periode van de wederopbouw van het land.Het nieuwe magazine is uit
Het najaarsnummer 2011 van ons magazine is van de pers gekomen. Het bevat zoals gebruikelijk weer veel interessante artikelen.
Gastschrijver Tom van Hooff opent met een artikel over Obdam tijdens de Eerste Wereldoorlog. Piet Koenis beschrijft het leven van ds. Joh. van Veen, wiens eerste standplaats Hensbroek was. Jaap Kroon bezorgt de memoires van “dokter” Leek. Deze memoires gunnen ons een kijkje in de magere jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het volgende artikel, ook van de hand van Jaap Kroon, gaat over Tentenbedrijf De Boer, een bedrijf dat in Hensbroek is ontstaan.
Jan de boer            Tent bedrijf
Jan de Boer oud-directeur          Eerste tent Tentbedrijf De Boer
De Boer Tenten

Hoogtepunt van dit blad is het prachtige artikel van Piet Koenis dat als titel “Wandelen met een kaart uit 1654” heeft meegekregen. Als presentje is een uitsnede van de manuscriptkaart van Johannes Dou uit 1654 op A2-formaat bij ons blad gevoegd.
Aan de hand van een oud krantenbericht beschrijft Piet Koenis hierna de brand van 18 januari 1934 bij bakkerij Zwagerman uit Obdam. Voor het eerst is het mogelijk uw kennis over de geschiedenis van Hensbroek en Obdam te testen en daar is zelfs een prijsje mee winnen. Afra Oudejans-Ursem praat deze keer met Wijnie de Boorder-Blauw over haar woonplaats Hensbroek. Piet Koenis vraagt opheldering over een paar prachtige oude foto’s, waarna Cees Olbers besluit met zijn vaste rubriek “Hoekje kortaf”

24-10-2011
Lezing Jan de Bruin
Op dinsdagavond 8 november 2011 organiseren wij een lezing in ’t Tuinhuis, Willibrordustuin 1, te Obdam.
Spreker is Jan de Bruin, schrijver van het boek “
Het snoodste land waar God ooit kwam”. Het onderwerp is cartografie van West-Friesland. Aan de hand van oude kaarten vertelt Jan ons iets over de geschiedenis van ons woongebied. Jan geldt als een specialist op het gebied van oude kaarten over West-Friesland, dus als u hierin geïnteresseerd bent dan is dit uw kans.
De bijeenkomst begint om 20.00 uur. De toegang is gratis

29-06-2011
Winterexpositie 2012
De zomervakantie 2011 moet nog beginnen maar toch zijn we al druk in de weer met de komende winterexpositie.
De expositie zal in het teken staan van honderd jaar toneelvereniging "Rein Genoegen". De data zijn nog niet precies bekend, maar de bloemenshow van Lenteweelde valt in ieder geval binnen deze periode. We zijn nog op zoek naar filmbeelden van Rein Genoegen.
Mocht u iets hebben of iets weten, neemt u dan contact op met het secretariaat van onze Stichting of met George Dekker of Riet Bruin-Dekker van het Jublieumcomité van "Rein Genoegen"


22-06-2011
Dagblad voor West-Friesland besteedt aandacht aan magazine
In het Daglad voor West-Friesland van vandaag, 22 juni 2011, besteedt journalist Martin Menger aandacht aan het artikel in het voorjaarsnummer 2011 van ons magazine over oorlogsslachtoffer Pieter Cornelis Konijn uit Obdam. artikel nhd (pdf)
Pieter is wegens het bezit van een illegaal krantje afgevoerd naar concentratiekamp Neuengamme en enkele dagen voor de bevrijding omgekomen bij de ramp met de Cap Arcona. Voor degenen die het artikel helemaal willen lezen bestaat de mogelijkheid een los exemplaar van ons magazine te bestellen.
U kunt daarvoor contact opnemen met het secretariaat. U kunt zich ook opgeven als donateur, dan krijgt u het blad voortaan twee keer jaar zonder verdere kosten in de bus.23-04-2011
Magazine 18
Het nieuwe magazine van de Stichting Oud Obdam-Hensbroek ligt momenteel bij de drukker.
We hopen dat het blad deze maand nog bij de donateurs op de mat ligt. Het wordt in ieder geval weer een fantastisch blad met deze keer voor het eerst gekleurde afbeeldingen in het binnenwerk.
Naast de vaste rubrieken zoals het voorwoord van de voorzitter en hoekje kortaf van de secretaris, staat het blad weer vol met interessante artikelen. Ed Dekker staat deze keer uitvoerig stil bij de familie Van der Gragt uit Hensbroek. Afra Oudejans-Ursem komt in haar rubriek “Grootmoeders tijd” met een interview met Piet Klaver, voorheen directeur van Klaver Technisch bedrijf.

             Piet Klaver

Zo vlak voor Koninginnedag is er een aanvulling op het eerdere artikel over het Oranjecomité van Obdam. Cees Olbers doet verslag van de in de afgelopen winter gehouden expositie en Bas Suiker laat een foto zien waar hij graag meer informatie over wil. Wie het weet mag het zeggen.
Jaap Kroon schrijft over Pieter Konijn, oorlogsslachtoffer afkomstig uit de Wogmeer, het onlangs verkregen statieportret van burgemeester Jan Buis van Obdam en een nog niet zo lang geleden ontdekte notariële akte over een graf in de vorige dorpskerk van Hensbroek.
Piet Koenis behandelt de oudste uitbreidingsplannen van Obdam en de drie wipmolentjes die Obdam vroeger rijk was. Daarnaast heeft hij een artikel over Wester Beton.

    Burgemeester Jan Buis
        in ambtskostuum


Zoals u ziet is het aanbod weer erg gevarieerd. Als u dit blad voortaan ook twee keer per jaar thuis wilt ontvangen, geeft u zich dan op als donateur bij het secretariaat


18-01-2011
Winterexpositie 2011 open
Op zondag 16 januari 2011 gaat onze winterexpositie weer van start.
Dit jaar kunt u genieten van recente foto's van panden van honderd jaar en ouder. We hebben ook wat oud gereedschap uit ons depot gehaald. Speciale aandacht krijgt de smederij van Peereboom, waarvan we een groot deel van de inventaris gekregen hebben. Zoon Willem Peereboom, inmiddels 82 jaar, zal af en toe langs komen om iets over het gebruik van dit gereedschap te vertellen. Natuurlijk draaien we weer een film. Dit jaar gaat de dorpsfilm van Obdam uit 1968 in de beamer. In de koffiekamer liggen weer diverse fotoboeken waar u op uw gemak in kunt bladeren. Het geheel wordt opgeluisderd door prachtige schilderijen van Vera Van Baar. Ze woont in Hoorn maar ze is geboren in de Wogmeer. U kunt de expositie bezoeken op de zondagen 16, 23 en 30 januari en 6 en 13 februari 2011, van 13.00 tot 16.30 uur. Op zaterdag 5 februari, het weekend van de expositie van Lenteweelde, kunt u tijdens deze uren ook terecht.


De toegang is voor donateurs gratis, anderen betalen een euro per persoon.
De expositie is in 't Tuinhuis, het vaste onderkomen van de Stichting, gevestigd aan de Willibrordustuin 1 te Obdam. U vindt 't Tuinhuis achter de villa tegenover "De Horstenburgh", te bereiken via de Burg. de Boerlaan of de doorgang langs supermarkt Deen.


18-01-2011
Soepterrine polder Hensbroek
Maaike de Jong-Verdwaald heeft de soepterrine, die jarenlang is gebruikt voor het serveren van een heerlijk bordje soep voor de bestuurders van de polder Hensbroek, geschonken aan de Stichting Oud Obdam-Hensbroek. Na de opheffing van de polder is de terrine bij haar terecht gekomen. Tijdens de winterexpositie is deze nieuwe aanwinst te bekijken

Voorzitter Jaap Kroon neemt de soepterrine in ontvangst van Maaike de Jong