MailFacebookYoutube 

Home                          
                    2012


30-07-2012
Komkommertijd
In de zomermaanden ligt het verenigingsleven over het algemeen praktisch stil. Dat is bij ons ook het geval maar er zijn toch wel enige activiteiten te melden.
Zo hebben wij voor het eerst een rondleiding door het centrum van Obdam verzorgd. De groep bestond uit leerkrachten van de R.K. basisschool “De Caegh”, een kritisch publiek dus. De reacties waren zo positief dat we besloten hebben hier in de toekomst mee door te gaan. Dat betekent dat we druk op zoek zijn naar informatie die we voor rondleidingen kan gebruiken.
Verder hebben we een verkennend gesprek gevoerd met de directeur van de Archeologische Dienst West-Friesland. We hebben besloten in ieder geval met elkaar in gesprek te blijven, dus wie weet wat voor schoons hieruit groeien kan. Als de komkommertijd voorbij is, weten we misschien meer.
Natuurlijk werken we al weer hard aan ons nieuwe magazine. Ons publiek verwacht kwaliteit en daar is inzet voor nodig.


28-05-2012
Winterexpositie
De winterexpositie ligt inmiddels achter ons.
Met veel genoegen kijken we terug op deze samen met toneelvereniging “Rein Genoegen” opgezette tentoonstelling ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van deze vereniging. Naar schatting duizend mensen hebben genoten van de foto’s, attributen, decors, kostuums, programmaboekjes, enz. enz. Het was schitterend.


Ben Leek
Samen met de bibliotheek Obdam hebben wij twee activiteiten georganiseerd rond biljarter Ben Leek.
Aanleiding was de wens van de bibliotheek om iets te doen aan familiegeschiedenissen. We dachten toen meteen aan de prachtige plakdoeken die Ben Leek ons geschonken heeft. Op 17 april heeft een tweetal biljarters uit Obdam, Wim Stroet en Wim Ooteman, onder het toeziend oog van Ben zelf een biljartdemonstratie gegeven. Ongeveer vijftig biljartliefhebbers, fans van Ben en van de beide Wimmen, hebben een mooie, leerzame avond gehad.


Op 27 april vertelde Dick Commandeur iets over Obdam en de familie Leek terwijl Gino Kaag een toelichting gaf op de kwartierstaat die hij gemaakt van de familie Leek. Gino heeft daarvoor informatie gebruikt die Sjaak Leek in het verleden verzameld heeft. Het werd een mooie avond maar het werd ook duidelijk dat we meer informatie over deze boeiende familie nodig hebben. Met name de generatie na Ben en Sjaak ontbreekt en het zou mooi zijn als deze mensen zelf hun gegevens doorgeven zodat we de kwartierstaat completer kunnen maken. Ook andere “Leken” uit Obdam willen we graag inpassen in dit overzicht., want duidelijk is dat ze allemaal tot de zelfde familie behoren.
U kunt reacties sturen naar info@oudobdam-hensbroek.nl
12-05-2012
Nieuwe magazine
Magazine 20, het voorjaarsnummer van 2012 is uit.
Omdat ons magazine alweer tien jaar bestaat is dit nummer in kleur en op een wat betere kwaliteit papier gedrukt. Een aantal artikelen heeft iets te maken met het 100-jarig jubileum van toneelvereniging “Rein Genoegen” te Obdam. Die relatie is lang niet altijd op het eerste gezicht duidelijk, maar wel degelijk aanwezig.


In dit magazine vindt u een artikel van Afra Oudejans-Ursem over twee oud-grimeurs van “Rein Genoegen”, een artikel van J.M. Neefjes over een groep Obdammers die vlak na de oorlog in touw is voor Belgische kloosterlingen, een bijdrage van Richard Seijts over een veteraan van de mobilisatie 1914-1918, een prachtig foto van een verdwenen stukje Hensbroek, aangeleverd door Truus Loos-de Vries, een artikel van Jaap Kroon over de in Obdam geboren zangeres Jo Immink, een door Jaap Kroon bezorgd artikel uit de memoires van Jan (dokter) Leek over een drama uit de Tweede Wereldoorlog in Rustenburg en de Schermer, een artikel van Piet Koenis over het leger van de paus (Zouaven), een artikel van Jaap Kroon over toneelregisseur Jaap Tromp en de Helderse familie Aggenbach en een artikel van Karin Wester over de boerderij Dorpsstraat 192 te Obdam. Piet Koenis sluit dit prachtige magazine af met een artikel dat als naam meekreeg: “Honderd jaar geleden“.

De donateurs hebben dit blad gratis thuis bezorgd gekregen. Ze hebben het waarschijnlijk al uit en kijken alweer reikhalzend uit naar het nummer dat in het najaar verschijnt. Als u zich nu aanmeldt als donateur, krijgt dit schitterende jubileumnummer alsnog thuisgestuurd.


1-1-2012
Nieuw jaar, nieuwe website

We zijn dit jaar goed in gegaan met een nieuwe website. Een nieuw uiterlijk in dit nieuwe jaar. Wij hopen dat u het mooi vindt en dat het duidelijk genoeg is. Mocht u opmerkingen hebben over onze nieuwe website kunt u mailen naar: info@oudobdam-hensbroek.nl1-1-2012
Winterexpositie 2012
De winterexpositie staat dit jaar helemaal in het teken van het 100-jarig bestaan van Toneelvereniging “Rein Genoegen” uit Obdam.
De voorbereidingen zijn al in volle gang en het belooft allemaal erg mooi, maar vooral anders dan anders, te worden. Twee kalende bestuursleden van onze stichting konden de verleiding niet weerstaan alvast met een volle nephaardos op de foto te gaan. Het resultaat is prachtig, maar zoals alles in de toneelwereld, het is niet echt.


Jaap Kroon en Cees Olbers met een volle nephaardos

De expositie is te bekijken op zaterdag 28 januari en de zondagen 29 januari en 5, 12, 19 en 26 februari van 13.00 tot 17.30 uur. De tentoonstelling geeft een beeld van 100 jaar toneel in Obdam.
Mocht u thuis nog foto’s, plakboeken, affiches of andere voorwerpen hebben die iets met Rein Genoegen te maken (kunnen) hebben, neemt u dan contact op met een van onze bestuursleden of een van de bestuursleden van “Rein Genoegen”            Nieuws Archief 2011