MailFacebookYoutube
 

Home                          
                    2019


14-12-2019
Gemeentehuis Obdam afgebrand
Op 1 december 2019 is het oude gemeentehuis van Obdam door brand verwoest. Het pand is volledig uitgebrand maar de muren staan nog overeind. Dit geeft ons hoop dat herbouw van dit rijksmonument mogelijk zal zijn. Het gemeentehuis dateert van 1874 en is ontworpen door de bekende architect A.C. Bleijs. Tot 1977 was het pand echt het gemeentehuis van Obdam. Daarna verhuisde de secretarie naar de overkant.
De raadszaal tevens trouwzaal bleef gewoon in gebruik tot de samenvoeging met de gemeente Wester-Koggenland op 1 januari 2007. Omdat het gebouw daarna niet meer nodig was voor de openbare dienst, zocht de nieuwe gemeente naar een andere bestemming van het gebouw. Dit leidde uiteindelijk tot verkoop aan een kunsthandelaar die er een galerie wilde beginnen. De eigenaar was juist begonnen met het aanpassen van het gebouw aan zijn wensen.
Misschien dat het pand zelf nog gered kan worden, voor het uurwerk geldt dat zeker niet. Dat is spijtig maar het is niet anders.
27-08-2019
Nieuwe burgemeester
Op woensdagavond 4 september a.s. maakt de nieuwe burgemeester een kennismakingsronde door Obdam.
Tot onze vreugde bezoekt hij ook ons gebouw. Het wordt een bliksembezoek maar we hopen hem toch een beeld te kunnen geven van de dingen waar we mee bezig zijn.
We verwachten de burgemeester om half acht.22-06-2019
Clubkas Campagne Rabobank
De Clubkas Campagne van de Rabobank is dit jaar bijzonder gunstig voor ons verlopen. Liefst 141 leden van de Rabobank uit het gebied Koggenland stemden op ons. Dit leverde een bedrag van € 771, 27 op.
Dinsdagavond 18 juni mochten we , samen met alle andere deelnemers aan deze campagne, in de Koggenhal in De Goorn de cheque in ontvangst nemen. We kunnen dit steuntje in de rug van de Rabobank prima gebruiken.

Koos Bijvoet (l) en Jaap Kroon (r) met de cheque tijdens de bijeenkomst van de Rabobank in de Koggenhal in De Goorn29-05-2019
Het voorjaarsnummer 2019 van het magazine is uit
Het voorjaarsnummer 2019 van ons magazine, nummer 34 alweer, is uit. De donateurs hebben het blad al een tijdje in huis. Het is weer gelukt een interessant blad te maken met voor elk wat wils. Het blad begint met een terugblik op onze succesvolle winterexpositie over de jaren zestig van de vorige eeuw. Vervolgens passeren het tuinhuisje in de Horstenburg(h), een gedicht van Ton Wester over de nieuwe Rotonde bij Obdam, een oorlogsverhaal van Wim Wester, het levensverhaal van Gert Blankendaal, de gestolen avondmaalsbekers van de Hervormde gemeente Obdam, de goeie ouwe PTT, het levensverhaal van Siem Bakker, de hervormde kerk in Hensbroek, de Stichting bevordering Protestantse belangen in Hensbroek en Obdam, de familie Karels, het luidklokje van de Marcuskapel en het Koningshuis in Obdam de revue.
Nieuwsgierig geworden? Geef u op als donateur bij één van de bestuursleden.
 
Klein Horstenburg                                                                                         Familiewapen op het gewelf van de Nederlands
                                                                                                                         Hervormde kerk in Hensbroek met het jaartal 165813-04-2019
Uitslag prijsvraag tentoonstelling ‘Terug naar de jaren zestig’
Rond 1400 mensen hebben genoten van de tentoonstelling ‘Terug naar de jaren zestig’ in ’t Tuinhuis van de Stichting Oud Obdam-Hensbroek. Een ongekend succes. Af en toe hadden we het gevoel dat we in een reünie beland waren, zo herkenbaar was de tentoonstelling voor het publiek. Dat het een succes was, bleek wel uit het feit dat de tentoonstelling met twee zondagen moest worden verlengd.
En dan was er nog de prijsvraag. Welke bol of knol van welk bol- of knolgewas zat er in een van de acht potjes. Er zijn 94 formulieren ingeleverd waarvan er 14 foutief waren ingevuld. Uit de overgebleven 80 goede oplossingen zijn de volgende drie winnaars getrokken:
Tine Kalverboer, Hensbroek
Agnes Ruiter, Hensbroek
Bram Dekker, Obdam
Zij kunnen een MKB-waardebon tegemoet zien.
Tenslotte danken wij alle bezoekers voor hun komst en hopen hen volgend jaar weer bij een nieuwe tentoonstelling te mogen ontmoeten.24-02-2019
Oud Obdam-Hensbroek ontvangt 1000e bezoeker expositie
Op zondag 24 februari heeft de Stichting Oud Obdam-Hensbroek de 1000e bezoeker mogen ontvangen bij haar expositie over de jaren zestig (the “Sixties”) in Obdam en Hensbroek. De expositie blijkt een schot in de roos. Veel bezoekers beleven veel plezier aan foto’s en herkenbare attributen uit die tijd.
Op de foto de dames Lia en Anneke Luken, die beide gelijkertijd de drempel van ’t Tuinhuis aan de Willibrordustuin in Obdam passeerden.
Vanwege de grote belangstelling heeft het bestuur besloten de expositie ook open te stellen op 3 en 10 maart van 13.00 tot 16.30 uur.
24-01-2019
Terug naar de jaren zestig
“Terug naar de jaren zestig” is de titel van de winterexpositie 2019. Wat gebeurde er in de wereld, wat was er in eigen land aan de hand, maar vooral hoe zag het leven in Hensbroek en Obdam eruit gedurende de jaren zestig van de vorige eeuw.
Aan de hand van krantenberichten, filmbeelden, maar vooral heel veel foto’s geef de expositie een beeld van deze roerige periode. Veel inwoners van Obdam en Hensbroek hebben prachtig fotomateriaal aangeleverd dat nooit eerder is getoond. De aankleding is helemaal in jaren-zestig-sfeer.
De expositie is open op 27 januari en alle zondagen van februari 2019 van 13.00 tot 16.30 uur. De toegang is gratis. Het adres is Willibrordustuin 1 te Obdam (achter de supermarkt van Deen).
23-01-2019

Enquête Metamorfose Westfriesland Online
Op de website van het NHD is een enquête te vinden over de metamorfose van Westfriesland. De enquête is ook voor onze Stichting interessant. Daarom willen wij onze donateurs en andere belangstellenden vragen mee te doen.
Link voor het artikel:
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190114_81563702/enquete-over-toekomst-landschap-west-friesland
Link voor de enquête:
https://saxion.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_2rwRJqt4okWdIKV           Nieuws Archief 2018
           Nieuws Archief 2017
           Nieuws Archief 2016

           Nieuws Archief 2015
           Nieuws Archief 2014
           Nieuws Archief 2013

           Nieuws Archief 2012
          
Nieuws Archief 2011