MailFacebookYoutube




 

Home                          
                    2021


Geen openstelling ’t Tuinhuis
Normaal gesproken is ’t Tuinhuis elke eerste zondagmiddag van de maand open voor een vraag, een praatje of en kopje koffie. Uiteraard ontkomt ook de stichting Oud Obdam-Hensbroek niet aan de maatregelen in verband met de bestrijding van het coronavirus. Tot nadere aankondiging zijn alle activiteiten afgelast.



18-04-2021
Herinneringswand
Hensbroek en Obdam waren in het verleden echte tuindersdorpen. Het ging veelal om kleine bedrijven die zich bezig hielden met de teelt van groente, aardappelen en bollen. Van deze bedrijven zijn er nog maar een paar over gebleven. Deze tuinders hadden kisten, kratten en bakken in gebruik, waarop hun naam stond afgedrukt. Die naam stond op één van de lange zijden van de kist, krat, of bak, meestal op het bovenste plankje.
Wij hebben nu het idee om van de plankjes waar de naam van de tuinder opstaat, een soort herinneringswand te maken. Blijkbaar spreekt het idee de mensen aan, want we krijgen van alle kanten plankjes aangeboden. We hopen er zoveel mogelijk te kunnen bemachtigen, zodat we een mooie herinnering kunnen opbouwen aan al die mensen die in het verleden hun brood verdienden in de tuinbouw.
Mocht u nog zo’n plankje hebben of weten, dan houden we ons aanbevolen. Er is geen einddatum voor de inlevering. Een nieuw plankje komt er gewoon bij en als de wand vol is, zoeken we voor de nieuwe plankjes een ander stukje muur.
Voor alle duidelijkheid, we verzamelen alleen plankjes van bedrijven uit Hensbroek en Obdam. Andere plankjes, hoe mooi of interessant ook, mogen er niet bij.




10-04-2021
Foto notaris Haarselhorst tijdelijk bij Oud Obdam-Hensbroek
Iedereen die wel eens in de raadszaal van het oude gemeeentehuis van Obdam is geweest, herinnert zich vast nog wel het enorme portret van notaris J.J. Haarselhorst. Het is het portret van een regent wiens strenge blik altijd op je gericht is. De foto kreeg rond de opening van het gebouw in 1874 een prominente plek in de raadszaal en heeft daar ongeveer 145 jaar gehangen. Vlak voor de brand is het over gebracht naar het gemeentehuis in Koggenland. De bedoeling is dat het binnenkort in het bezit komt van één van de nazaten van de notaris. In overleg met de gemeente en de familie is besloten dat het portret voorlopig in ons gebouw komt te hangen. Iedereen die het nog een keertje wilt bekijken, krijgt de kans daartoe. Op dit moment kan dat alleen op afspraak, maar zodra we weer open mogen, verruimen we die mogelijkheid. Het is niet bekend hoe lang het portret in ons gebouw blijft.

Foto Haarselhorst

Sinds december heeft het Westfries Archief meerdere Akten van notaris Johannes Jacobus Haarselhorst beschreven en gepubliceerd. De beschrijvingen zijn gedaan door vrijwilligers via de website Vele Handen en gekoppeld aan de al reeds beschikbaar gestelde scans. En die zijn te vinden via de volgende link: https://www.westfriesarchief.nl/onderzoek/zoeken/genealogische-bronnen?mivast=136&miadt=136&mizig=185&miview=tbl&milang=nl&micols=1&misort=last_mod%7Casc&mif1=Obdam&mizk_alle=Johannes%20Jacobus%20Haarselhorst&mip1=Obdam



22-03-2021
Voorjaarsnummer 2021 van het magazine bijna klaar
Nog hier een daar een paar kleine foutjes verbeteren en dan kan ons nieuwe magazine, nummer 38 alweer, naar de drukker. Eind april krijgen de donateurs het blad in de brievenbus. Het blad staat weer vol interessante artikelen. Op de middenpagina staan twee foto’s die omstreeks 1952 gemaakt zijn vanaf de toren van de dorpskerk van Hensbroek. We kregen die foto’s onlangs en omdat we uit die tijd weinig beeldmateriaal hebben, zijn we er erg blij mee. Eén van deze foto’s kunt u hieronder alvast bekijken.
Nog geen donateur maar wel nieuwsgierig geworden?
Nieuwe donateurs zijn nog steeds van harte welkom.

Foto vanaf toren Hensbroek



           Nieuws Archief 2020
           Nieuws Archief 2019
           Nieuws Archief 2018
           Nieuws Archief 2017
           Nieuws Archief 2016

           Nieuws Archief 2015
           Nieuws Archief 2014
           Nieuws Archief 2013

           Nieuws Archief 2012
          
Nieuws Archief 2011