30-12-2014
Opgraving schuilkerk
We zijn al een paar jaar bezig met de voorbereiding van de opgraving van de (mogelijke) restanten van de schuilkerk aan de Lutkedijk. Zo’n honderdvijfenzeventig jaar hebben de Katholieken daar gekerkt. De schuilkerk lag net in de gemeente Spanbroek, nu gemeente Opmeer.
Het lukte maar niet om het project van de grond te krijgen. Zo langzamerhand krijgen we nu het idee dat het in 2015 wel gaat lukken. Een team studenten onder leiding van archeoloog Michiel Bartels gaat, als alles goed gaat, in april aan het werk. We hopen dat de opgraving antwoord gaat geven op onze vragen over de schuilkerk. We weten het bouwjaar en we weten ongeveer wanneer het gebouw gesloopt is. Verder weten we niets. We willen graag weten hoe groot het gebouw was en of er in de loop der tijd nog verbouwingen hebben plaats gevonden. We vermoeden dat het om een houten gebouw ging, wellicht met een stenen fundering. Ook daar willen we graag zekerheid over.
We zijn razend benieuwd of het onderzoek leidt tot antwoorden op onze vragen.
Eén ding weten we in ieder geval zeker, er was een orgel in de kerk. Dat orgel bestaat nog. De parochie van De Cocksdorp op Texel kocht het van de Victorparochie van Obdam. Dat was rond de ingebruikname van de nieuwe Victorkerk. Het instrument is pas grondig gerestaureerd . Begin 2014 is het weer in gebruik genomen. Het klinkt weer precies zoals het in de schuilkerk van Obdam geklonken moet hebben.
27-11-2014
Winterexpositie
De winterexpositie staat dit jaar volledig in het teken van voetbal. De besturen van Apollo ’68 (Hensbroek) en Victoria-O (Obdam) zijn druk bezig om mooi materiaal te verzamelen. Mocht u thuis nog iets leuks hebben voor deze expositie, neemt u dan contact op met iemand van het bestuur van de Stichting Oud Obdam-Hensbroek of met het bestuur van één van de voetbalverenigingen. We zoeken foto’s, filmmateriaal en stukjes video, maar ook oude voetbalschoenen, oude voetballen, tenues, enz. enz. Leuke ideeen zijn ook welkom.
De expositie is open op de laatste zondag van januari en alle zondagen van februari 2015. De openingstijden zijn van 13.00 tot 16.30 uur. De plaats is zoals gebruikelijk ons prachtige Tuinhuis aan de Willibrordustuin.
01-11-2014
Magazine nummer 25 is uit.
Op de voorplaat staat een prachtige afbeelding van de oude dorpskerk van Obdam uit 1808. De inhoud mag er ook zijn. Er is zoveel variatie in de artikelen dat er voor iedereen wel iets bij zit. .
Het magazine opent met een kort artikel van Jaap Kroon over de Westfriese Wonderkamer. Op deze tijdelijke expositie van het Westfries Museum zijn ook voorwerpen van ons te zien. Bestuurslid Koos Bijvoet reikt een prachtig artikel aan van zijn familielid Billy Byvoet uit Australië. “Leaving Obdam” heet het artikel. Het stuk geeft een mooi beeld van Obdammers in den vreemde. Piet Koenis verzamelde afbeeldingen van de oude kerken van Obdam en Hensbroek. Hij geeft commentaar bij de plaatjes. Fred Stuifbergen besteedt in zijn herinneringen aandacht aan biljarten, klaverjassen, bridgen vissen en zingen in Obdam. Fred eindigt met een mijmering over het Kerstfeest van vroeger. In “Zomaar een rekening” geeft Jaap Kroon achtergrondinformatie over een honderd jaar oud rekeningetje voor de gemeente van de kastelein van Hensbroek. Piet Koenis vertelt ons het een en ander over de burgerheren van Hensbroek. Anthony van Maurik, Gerrit van Steyn, Adriaan Willem Boele, Hector Jacob Coenraad Mensonides, Mienke Joostes Mensonides-Alderts, Haye Mensonides en ten slotte de Polder Hensbroek passeren de revue. Afra Oudejans is in gesprek met Nelly Jordan-Blauw. Nelly is kort na dit gesprek onverwachts overleden. Hekkesluiter is Gino Kaag met een prachtig artikel over het echtpaar S. Molenaar en G. Mulder.
De donateurs hebben het magazine al in huis.
Foto Ernest Jordan c.s. Deze foto hoort bij interview met mevrouw Jordan in het magazine.
Ernest Jordan en zijn vrouw waren de eerste beheerders van de camping Holiday in Hensbroek.
Op de foto zien we Ernest Jordan en een vriend
17-10-2014
De Westfriese Wonderkamer
Onze stichting doet mee aan de expositie “De Westfriese Wonderkamer” in het Westfries Museum te Hoorn. U vindt er een aantal voorwerpen uit onze collectie. Daarnaast zijn er enkele stukken uit het Westfries Archief te bewonderen die betrekking hebben op Obdam. Naast onze stukken is er in “De Westfriese Wonderkamer” een bonte verscheidenheid aan voorwerpen en geschriften uit Westfriesland te zien. Aan al deze stukken zit een bijzonder verhaal. De expositie werpt een heel ander licht op de geschiedenis van West-Friesland. Wat ons betreft is het een aanrader.
Deze unieke expositie is te bekijken tot en met 7 december 2014.
Sabel van veldwachter Cees Evers uit Hensbroek.
28-09-2014
Laat je omarmen door de Westfriese omringdijk
Dit is de titel van onze lezing op donderdag 30 oktober 2014 in ’t Tuinhuis, Willibrordustuin 1 te Obdam.
Netty Zander, al jarenlang bestuurslid van het Westfries Genootschap, verzorgt de lezing. Met fraaie plaatjes voert ze ons langs de mooiste plekjes van de dijk.
De lezing begint om 20.00 uur. De toegang is euro 3,–.
De Willibrordustuin is te vinden achter de supermarkt van Deen aan de Dorpsstraat te Obdam
20-08-2014
Altijd al een archeoloog het hemd van het lijf willen vragen? Op woensdag 27 augustus krijgt u de kans.
Sinds een aantal jaar doen archeologen van de Universiteit van Leiden onderzoek in West-Friesland. Ze zoeken uit hoe boeren langs de Zuiderzeekust leefden in de Bronstijd, van 8000-200 voor Christus. Op het moment wordt er opgegraven langs de Oosterdijk, bij Enkhuizen. De archeologen vinden het altijd leuk als geïnteresseerden langs komen om naar hun werk te vragen.
Daarom wordt er op woensdag 27 augustus, tussen 12-17, een open dag gehouden op het terrein van de opgraving. Er is een gezellige inloopschuur waar u meer te weten kunt komen over het archeologische project, en een fototentoonstelling kunt bekijken. Verder is er de mogelijkheid om met de archeologen in gesprek te raken en mee te doen aan een rondleiding. U kunt vondsten bezichtigen, en natuurlijk mogen eigen vondsten altijd worden meegebracht!
De open dag vindt plaats in het dorp Oosterdijk: het adres is Oosterdijk 14 E, Oosterdijk, Enkhuizen. U kunt hier komen door Enkhuizen aan de noordkant te verlaten en de Oosterdijk te volgen. Bij de vuurtoren slaat u linksaf: het is dan de derde boerderij aan de linkerkant, met nummer 1836 op het dak. U kunt de inloopschuur via een zandweg bereiken. Op de open dag zelf zullen er wegwijzers worden neergezet, en u kunt altijd een routebeschrijving vragen bij het VVV-kantoor van Enkhuizen.
Voor meer informatie over het project kunt u kijken op de site www.westfrisia.com of op de weblog, www.bronstijdwestfriesland.nl. Vragen? Mail naar femkevleeshouwer@gmail.com .
11-07-2014
Geen heden zonder verleden
Op 6 juli hield de Hensbroeker organisatie Geen Heden Zonder Verleden weer haar tweejaarlijkse oldtimerfestival. Bij dit festival hoort een historische markt en daar waren wij ook van de partij. Dit jaar zochten we samenwerking met het Westfries Archief. Het Westfries Archief wilde het project “Vele Handen” promoten. Via Vele Handen kunnen liefhebbers van genealogie thuis achter hun eigen computer een steentje bijdragen aan het ontsluiten van de Westfriese lidmatenboeken. Op de Katholieken na kenden alle kerkgenootschappen lidmatenboeken. Deze lidmatenboeken bevatten een schat aan genealogische informatie. Wij staan als stichting helemaal achter dit project vandaar de samenwerking.
Blijkbaar hadden de bezoekers van het festival meer oog voor oude auto’s en tractoren want de belangstelling voor onze kraam bleef een beetje achter. Dat is jammer, want het project is zeker de moeite waard. Wij hadden nu wel tijd om in de omgeving van de kraam wat foto’s te maken
Het perfect georganiseerde festival was weer een geweldige happening. De vrijwilligersgroep van Geen Heden Zonder Verleden zette weer een geweldige prestatie neer, alle lof daarvoor.
06-06-2014
Geen heden zonder verleden
Elke twee jaar organiseert de Stichting Geen Heden Zonder Verleden een oldtimerfestival in Hensbroek. Oldtimerfestival is eigenlijk wat te mager. Het festival is een mix van voertuigen, machines en oude ambachten met de bedoeling de belangstelling daarvoor levend te houden. Zo krijgen de liefhebbers van oude maar soms ook gloednieuwe stoommachines alle ruimte om hun voertuigen te laten zien.
Er is ook een historische markt. Alle organisaties uit de omgeving die iets met het verleden te maken hebben zijn present. Dit jaar is het festival op 5 en 6 juli 2014. Wij hebben voor zondag 6 juli een kraam aangevraagd.
Dit jaar kunt u bij onze kraam ook voorlichting krijgen over het project “Vele handen” van het Westfries Archief. Iemand laat u zien hoe u thuis, vanachter uw computer, een bijdrage kunt leveren aan het invoeren van historische persoonsgegevens. Stamboomliefhebbers zitten met smart op deze gegevens te wachten. Het invoeren van de gegevens is echter tijdrovend handwerk. Als iedereen een stukje doet, kan het snel gaan. Dat is de achterliggende gedachte van “Vele Handen”.
Wilt u nu al informatie over dit project, stuur dan een mailtje naar s.maasbach@wfa.nl. Sanne vertelt u er graag meer over.
Rabosponsortocht 2014
Net als andere jaren doen we weer mee met de Rabosponsortocht. Deelname aan deze prachtige fietstocht levert ons weer een aardig zakcentje op. Dit jaar is de tocht op zaterdag 14 juni a.s. We hebben zes deelnemers. Dat is vier te weinig om voor de maximale bijdrage in aanmerking te kunnen komen.
We zijn nog op zoek naar vier fans van onze club die mee willen doen. De tocht is meestal ongeveer vijftig kilometer lang. De Rabobank neemt de mooiste plekjes van West-Friesland in de route op.
Aanmelden kan bij voorzitter@oudobdam-hensbroek.nl
22-05-2014
Brandweeroefening in en rond ’t Tuinhuis
Maandagavond is de vaste oefenavond van de brandweer. Omdat ’t Tuinhuis voor de Brandweer lastig bereikbaar is, wilde het korps in en bij het gebouw een oefening houden.
Op maandagavond 19 mei was het zover. Binnen kregen we een rookmachine en buiten bij de nooduitgang kwam een vuurpot. Al snel kwam ons korps met brandweerauto in volledige uitrusting aanzetten.We hebben erg genoten van het gebodene. Jammer dat de brandmelder op tilt sloeg. We konden het gelukkig oplossen.
Nu maar hopen dat de brandweer goed kan werken als er werkelijk iets aan de hand is. Nog liever zien we ze helemaal niet terug, tenzij ze nog eens bij ons willen oefenen.
04-05-2014
Magazine 24 is verschenen
Het nieuwe magazine is uit. U kunt deze keer genieten van een uitvoerig artikel van gastschrijver Arie Bijman over de waterhuishouding van ons gebied door de eeuwen heen. Het artikel is langer dan gewoonlijk, we vonden splitsen geen optie.
Er bleef gelukkig nog plaats over voor een aantal interessante artikelen. Zo haalt Fred Stuifbergen weer herinneringen op aan het oude Obdam. Piet Koenis vertelt het levensverhaal van H.J. Schneiders, hoofd van de openbare lagere school van Obdam. Piet heeft ook onderzoek gedaan naar de eendenkooi in de Berkmeer. Dit onderzoek heeft een leuk artikel opgeleverd. Martien de Boer neemt ons mee naar het dorp Borssele van vlak na de oorlog. Pater Henri de Greeve organiseerde daar de glasactie “Ruiten troef”. Gino Kaag en Bernadet Henselmans behandelen de geschiedenis van de familie Henselmans. Afra oudejans-Ursem is deze keer in gesprek met Nellie en IJtje Blauw. Tot slot hebben we nog een paar interessante reacties van lezers mogen ontvangen op eerdere publikaties.
De meeste donateurs hebben het blad al uit. Nieuwsgierig geworden? Geef u dan op als donateur of bestel een los nummer.
26-04-2014
Omnummerlijsten op website
Op 2 januari 1961 veranderde de gemeente Hensbroek de wijkindeling en wijknummers in straatnamen en huisnummers. Eerder had de gemeente Obdam dit ook al gedaan. Rond de gemeentelijke herindeling van 1 januari 1979 veranderde de naam “Middenweg”in “Wogmeer”.
Wij hebben de oude en nieuwe adressen opgezocht en in lijsten verwerkt. De lijsten van Hensbroek en de Wogmeer zijn al klaar. U kunt ze vinden op onze artikelenpagina. Met de omnummerlijst van Obdam zijn we nog druk bezig. Publikatie daarvan volgt.
20-03-2014
Inventarissen archieven Hensbroek op Internet.
De inventarisatie van het oude archief van Hensbroek over de periode 1637 tot 1953 is klaar. Dat betekent dat de inventaris op de website van het Westfries Archief www.westfriesarchief.nl staat. Voor het bekijken van de stukken zelf bent u welkom bij het Westfries Archief. Het adres is Blauwe Berg 5c te Hoorn.
Naast dit archief zijn er nog een paar kleine archiefjes geinventariseerd:
Commissie tot wering schoolverzuim , 1901 tot 1962
Commissie van Toezicht op het lager onderwijs, 1914 tot 1954
College van zetters, 1909 tot 1915
NIWIN-Comité, afdeling Hensbroek (Nationale Inspanning Welzijnsvoorziening Indië)
Dorpsarmen, later burgerlijk armbestuur, weer later bestuur van maatschappelijk werk, 1691 tot 1965.
Ook hier geldt dat u op de website alleen de inventarissen zelf kunt zien.
De inventaris van het archief van de gemeente Hensbroek over de periode 1953 tot 1978 was al klaar. Dit betekent dat nu alle overheidsarchieven van de voormalige gemeente Hensbroek toegankelijk zijn.
De Stichting Oud Obdam-Hensbroek is blij met deze mijlpaal. U kunt de inventarissen eens te bekijken op Internet. Wie weet zit er iets tussen waarvan u zegt: dat wil ik wel eens bekijken. U bent daarvoor van harte welkom in het Westfries Archief. De openingstijden vindt u op de al genoemde website.
15-03-2014
Bijpraten
De winterexpositie 2014 ligt alweer achter ons. Het thema was dit jaar “De Boer op met Oud Obdam-Hensbroek”. Twee bedrijven, allebei getooid met de naam “De Boer”, allebei ontstaan binnen onze gemeentegrenzen en allebei klein begonnen en uitgegroeid tot grote bedrijven, lieten iets zien over hun ontstaan en hun groei door de jaren heen.
Het was een mooie expositie waarvoor van de kant van het publiek veel belangstelling was. We mochten ruim 500 bezoekers verwelkomen. We hopen dat deze bedrijven zelf ook een goed gevoel hebben bij deze expositie.
Het nieuwe magazine verschijnt in april. Het wordt weer een prachtig blad met deze keer een uitvoerig artikel over de ontstaansgeschiedenis van ons gebied.
Op 1 mei 2014 komt Dieuwertje Duijn van Archeologie West-Friesland naar ‘t Tuinhuis om iets te vertellen over archeologisch en bouwhistorisch onderzoek naar stolpboerderijen. We verheugen ons er al op.
Lezing over stolpen op 1 mei
Wij hebben Dieuwertje Duijn bereid gevonden voor ons een lezing te houden over archeologisch en bouwhistorisch onderzoek naar stolpboerderijen. Dieuwertje is als archeologe werkzaam bij Archeologie West-Friesland en heeft grote belangstelling voor stolpboerderijen.
Voor ons komt dat goed uit want in Obdam en Hensbroek, inclusief de Berkmeer en de Wogmeer, staan nog zo’n honderd stolpen. Deze stolpen zijn beeldbepalend voor ons gebied. Een belangrijk deel van deze stolpen is aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd. Vaak stond daarvoor ook al een stolp op die plek. Er ligt dus een stuk bouwgeschiedenis in de grond die door archeologisch onderzoek en het bestuderen van oude archiefstukken boven water kan komen.
Dieuwertje komt naar ’t Tuinhuis op 1 mei 2014. De lezing begint om 20.00 uur. Het adres van ’t Tuinhuis is Willibrordustuin 1 te Obdam. De Willibrordustuin ligt achter de supermarkt van Deen.
De toegang is euro 2,50. Dat is inclusief koffie of thee.