15-12-2015
Winterexpositie 2016

Het wordt zo langzamerhand traditie dat wij in de winter een expositie houden. Dit jaar komt de geschiedenis van Technisch Bureau Klaver uit Obdam en Dekker Chrysanten uit Hensbroek aan bod.
Technisch Bureau Klaver is in Obdam al actief vanaf de komst van de elektriciteit. Aanvankelijk bemoeide het bedrijf zich vooral met elektrisch licht. Klaver noteerde zorgvuldig het aantal lichtpunten in elke Obdammer woning. Het is nu een groot bedrijf met activiteiten op het gebied van elektriciteit en elektronica in de meest ruime betekenis van het woord.
De start van Dekker Chrysanten vond plaats in Heerhugowaard. In Hensbroek vond het bedrijf meer mogelijkheden om de vleugels uit te slaan. Al tientallen jaren is Dekker Chrysanten een begrip in dit dorp. Van een klein bedrijfje groeide het uit tot een wereldconcern met vestigingen in meerdere landen.
Op de zondagen 31 januari en 7, 14, 21 en 28 februari 2016 kunt u van 13.00 tot 16.30 terecht in ’t Tuinhuis, Willibrordustuin 1 te Obdam. De toegang is gratis.

11-12-2015
Wijzigingen in het bestuur

Per 1 januari 2016 komen er enkele wijzigingen in de samenstelling van onze bestuur. Natasja Bakker gaat ons na 15 jaar trouwe dienst verlaten. Ze zoekt een nieuwe uitdaging. We mogen gelukkig in de toekomst af en toe nog een beroep op haar doen. We betreuren haar vertrek maar hebben er begrip voor dat ze haar blikveld wil verruimen. We hebben op gepaste wijze afscheid van haar genomen.
Niek van Duin treedt om gezondheidsredenen af als bestuurslid. Hij blijft wel vrijwilliger maar hij is genoodzaakt zijn werkzaamheden voor de stichting beperkt te houden.
In plaats van Natasja en Niek komen Gino Kaag en Arie Luken in het bestuur. Beiden maakten al deel uit van onze vrijwilligersgroep. Op de info-pagina van de website staande gegevens van deze kersverse bestuursleden.

04-11-2015
Fanmail

Het doet ons goed als we merken dat mensen genieten van ons blad of andere activiteiten. Soms laat iemand dat wel eens nadrukkelijk weten, zoals oud-Victoria O-keeper Jan de Boer uit Duitsland.

goedemiddag jaap, gisteren heb ik de nieuwe uitgave magazine nummer 27 per post gekregen en ben er direkt in gedoken! groot komplement aan de redaktie en alle medewerkers!!  ik heb het weer met veel plezier gelezen. ik hoop dat b.v.fred stuifbergen jullie nog heel lang  verbonden blijft, zijn “herinneringen uit mijn jeugd” zijn ook mijn herinneringen!, een fantastische schrijver, doe hem van mij maar de groeten. hartelijk dank aan alle medewerkers voor het vele werk wat die verrichten, om dit voortreffelijke magazin in deze omvang weer op papier te krijgen. groeten uit duitsland van jan de boer.

1-11-2015
Nieuwe magazine helemaal top

Nog nooit kregen we zoveel complimenten voor ons nieuwe magazine. Nummer 27, het najaarsnummer van 2015, ziet er dan ook weer gelikt uit. De inhoud mag er natuurlijk ook zijn. Jaap Kroon bijt de spits af met een artikel over het gestolen Hensbroeker monumentje “Van vaarpolder naar rijpolder”. Fred Stuifbergen deelt zijn jeugdherinneringen met ons. Boeren en tuinders en vakantiewerk, geen fiets maar een wasmachine, van school af, de groenteveiling, andere tijden, de boerenstand en sterke verhalen uit de kapsalon komen deze keer aan bod. Fred weet het elke keer weer mooi te vertellen. Laten hopen dat zijn herinneringen voorlopig nog niet opdrogen. Piet Koenis wijdt een prachtig artikel aan de Wogmeerster roeden. Een prachtige kleurenplaat van een deel van de Wogmeer begeleidt het artikel. We hebben deze keer twee gastschrijvers. De eerste is pater Jan Appelman die ons iets vertelt over de doodceel. Nooit geweten dat het zo werkte. Jaap Kroon vond in het archief van Hensbroek correspondentie over het door burgemeester Straathof verboden toneelstuk “Moeders en zonen”. Afra Oudejans-Ursem vertelt samen met Niek Molenaar het levensverhaal van gemeentebode Arie Molenaar. De volgende gastschrijver is Hans Langedijk, zoon van kruidenier Jan Langedijk en Annie van Straalen. Hij gaat in op de geschiedenis van de familie van Stra(a)len aan het zuidend van Obdam. Jaap Kroon en Jacob de Jong spraken met Cor Kooij over het aannemersbedrijf van zijn vader, Dirk Kooij. Dirk was niet alleen aannemer maar ook amateurfotograaf. Alle foto’s bij dit artikel maakte hij zelf. Onze penningmeester Rob Baas vertelt de wetenswaardigheden over Arie Koomen, passant in Obdam van 1911 tot 1922. Gino Kaag beschrijft hoe het er hier uitzag en hoe het was om hier te werken. In dit artikel vervult Bram Dekker met zijn gezin een hoofdrol. Het laatste artikel gaat over de opgraving van de schuilkerk aan de Lutkedijk. Ook dit artikel is van de hand van Rob Baas. Rob heeft samen met Koos Bijvoet veel tijd gestoken in dit project. We zijn allemaal erg trots op het resultaat. Op de laatste twee pagina’s zijn de reacties van lezers te vinden.
Nieuwsgierig geworden? Donateurs van de Stichting krijgen dit prachtige blad twee keer per jaar in de bus. Voor vijftien euro per jaar bent u al donateur. Geen geld eigenlijk als je bedenkt wat je ervoor krijgt.

Dirk Kooij met personeel in de werkplaats.

17-10-2015
Lezing over Westfriese cultuur in de 19e eeuw

De Stichting Oud Obdam-Hensbroek organiseert op donderdag 22 oktober 2015 een lezing over de Westfriese cultuur in de 19e eeuw. Spreker is Carel de Jong, tot zijn pensionering conservator van het Westfries Museum te Hoorn.
In het midden van de 19e eeuw heerste er in West-Europa een diepe economische depressie, vooral in de agrarische sector maar ook in de industrie en mijnbouw. De prijs voor kaas bleef wel hoog. Dat betekende welvaart voor de veehouderij. Op die welvaart was de Westfriese Cultuur gebaseerd. Er ontstond een nieuwe manier van leven met de stolpboerderij als middelpunt. Het hele sociale leven werd op z’n kop gezet en de boerenklasse ging zijn “rijkdom” uitdragen. De gevolgen daarvan hebben wij tot diep in de 20e eeuw kunnen meemaken in de taal, de kleding, de sieraden, het verenigingsleven, enz. Velen zullen deze lezing ervaren als een feest van herkenning.
Carel verzorgde in het afgelopen voorjaar een lezing over de vroege geschiedenis van West-Friesland. Hij zal er ongetwijfeld weer in slagen zijn publiek te boeien. Carel is een uitstekend spreker die vanuit zijn vroegere beroep veel over deze periode weet.
De lezing begint om 20.00 uur. Plaats: ’t Tuinhuis, Willibrordustuin 1 te Obdam. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegangsprijs is € 3,50. Dat is inclusief een kopje koffie of thee bij binnenkomst.

Smuiger in boerderij uit Obdam

02-10-2015
Lier van de schuithelling Potveer in Broek op Langedijk

Veel Obdammers en waarschijnlijk ook wel Hensbroekers herinneren zich de schuitenhelling van Potveer aan de oostkant van de Dorpsstraat in het centrum van het dorp. De schuitenhelling bestaat al lang niet meer maar de familie Potveer heeft het materiaal altijd zuinig bewaard. Na het vertrek van de laatste Potveer uit het huis aan de Dorpsstraat 91 kwamen veel objecten van deze schuitenhelling terecht bij museale schuitenhelling Vader in Broek op Langedijk. Daar vormt vooral de lier het hart van de collectie. Leuk om eens een kijkje te nemen lijkt ons.
Belangstellenden kunnen de helling vinden aan de Sluiskade 16, 1721 CB Broek op Langedijk, vlakbij het sluisje dat toegang geeft tot het landschapsreservaat “Oosterdel”. Eigenaar/beheerder Nico Vader is bereikbaar onder 06 16261914. Het emailadres is musealehelling@hotmail.com

19-08-2015
Lidmatenboeken Hensbroek en Obdam klaar

Dankzij het vrijwilligersproject “Vele handen” zijn de oude lidmatenboeken van de Hervormden van Hensbroek en Obdam verwerkt. Dat betekent dat je met het invoeren van een naam in een oogopslag kunt zien of iemand lid was van de Hervormde gemeente. Vaak staat daarbij vermeld wanneer de persoon in kwestie is gekomen en vanuit welke plaats en/of wanneer die is vertrokken en naar welke plaats. Als hij of zij in Hensbroek of Obdam is overleden, vind je vaak de overlijdensdatum in deze boeken. We praten hier over de periode van vóór 1811, dus vóór de invoering van de burgerlijke stand. We zijn hier erg blij mee, want het opent prachtige zoekmogelijkheden voor genealogen die voorouders hebben in Hensbroek en Obdam. Helaas, helaas, de Katholieke kerk kende het systeem van lidmaten niet. Mensen die Katholieke voorouders zoeken, moeten het stellen met doop-, trouw- en begraafboeken.
Het vrijwilligersproject “Vele handen” van het Westfries Archief kan ondanks het behalen van deze mijlpaal nog steeds veel handen gebruiken. Je kunt hier thuis aan werken op de momenten dat het je zelf schikt. Er is zelfs een deelnemer uit Nieuw Zeeland en dat levert geen enkel probleem op.

21-06-2015
Carel de Jong komt terug in ’t Tuinhuis

Carel de Jong verzorgt dit najaar opnieuw een lezing voor ons. In het voorjaar behandelde Carel de vroege geschiedenis van Westfriesland, in de Herfst bespreekt hij de Westfriese cultuur in de negentiende eeuw. Carel komt op donderdagavond 22 oktober 2015 naar Obdam . De lezing begint om 20.00 uur. Houd deze datum alvast vrij!!!

08-06-2015
Rabosponsortocht

De Rabofietssponsortocht ligt weer achter ons. Zaterdag 6 juni jl. was het zover. Het gelegenheidsteam van de Stichting reed samen met zo’n 900 andere teams het prachtige parcours. Zoals gebruikelijk was de organisatie perfect. De wind had iets minder gemogen maar verder was het heerlijk fietsweer. Ruimschoots binnen de gestelde tijd kwam ons team bij het eindpunt aan.
De deelnemers kunnen terug kijken op een heerlijke fietstocht. De penningmeester kan binnenkort de bijdrage van de Rabobank tegemoet zien. Die ook weer blij.
Alle deelnemers, de Rabobank, maar zeker ook de vrijwilligers van de Rabobank bedankt. Het was weer geweldig.

18-05-2015
Nieuwe magazine uit

Nummer 26, voorjaar 2015, van ons Magazine, is uit. Het is weer een prachtige uitgave. Het blad begint met de nieuwe rubriek “Nieuws van ’t Tuinhuis”. Deze rubriek komt in de plaats van het voorwoord van de voorzitter.
Fred Stuifbergen maakte weer een artikel over zijn herinneringen van het Obdam van zijn jeugd. Fred weet de sfeer van vroeger zoals als altijd goed te raken. “Wie het weet mag het zeggen” is geen artikel maar een verzoek aan de lezers ons te helpen met het thuisbrengen van een paar oude foto’s. We krijgen veel lovende reacties op het artikel van Piet Koenis: “Met de trein van Alkmaar naar Hoorn”. Het is een mooi artikel met prachtig fotomateriaal.
Het zwembad van Obdam bestaat dit jaar 50 jaar. Jaap Kroon schreef een artikel over de geschiedenis van het zwembad. Afra Oudejans sprak naar aanleiding van dit jubileum met de eerste badmeester van het zwembad, Cor Mol.
Piet Koenis beschreef de levensgeschiedenis van veldwachter Evert Schouten van Obdam. Gino Kaag dook in de geschiedenis van Hensbroek, het Hensbroek van 1949 wel te verstaan. Hij baseerde zich op een artikel uit dat jaar in “De Vrije Alkmaarder”. Op pagina 60 ten slotte vindt u de informatiepagina van onze stichting.
De donateurs hebben het blad al in huis. Zij krijgen het twee maal per jaar in de bus. Nieuwe donateurs zijn nog steeds welkom.

02-05-2015
Rabo fietssponsortocht 2015

Op zaterdag 6 juni 2015 organiseert de Rabobank weer de traditionele fietssponsortocht. Deze tocht biedt verenigingen en stichtingen de gelegenheid op een sportieve manier de kas te spekken. We zoeken acht enthousiaste fietsers die zich een paar uurtjes willen inzetten voor onze stichting. De tocht is meestal ongeveer 35 kilometer, dus na een paar uurtjes bent u weer thuis. De medewerkers van de Rabobank die de tocht uitzetten hebben oog voor de mooiste plekjes van Westfriesland. Meedoen betekent dus meedoen aan een prachtige fietstocht. Als dan het weer ook nog meezit….
Belangstellenden kunnen zich melden bij het secretaraat van onze stichting: secretaris@oudobdam-hensbroek.nl

06-04-2015
Afronding werkzaamheden rond opgraving schuilkerk

De werkzaamheden rond de opgraving van de schuilkerk zijn klaar. Eigenlijk kun je beter zeggen dat de beschikbare tijd op was. Vrijdag 17 april aan het eind van de middag was het afgelopen. Daarmee kwam er een eind aan een enerverende periode.
De laatste twee dagen hebben de archeologen en hun helpers het gedeelte tussen de eerste en tweede put ontgraven. Ook onderzochten ze enkele zwarte gaten die eerder ontdekt waren. Dit leverde niets aanvullends op.
Achterin put twee (de put met de poeren) vonden de onderzoekers nog enkele poeren die mogelijk afkomstig waren van de pastorie.
Midden tussen de poeren van de schuilkerk bevond zich een klein keldertje van maar 20 cm diep. In het keldertje troffen ze terra en groen geglazuurde tegels aan. Op vrijdag vonden ze een grote hoeveelheid scherven in de gedempte sloot aan het eind van put twee.
De put is weer dicht en het land is weer ingezaaid. Over een paar weken is er niets meer van de opgraving te zien.
Het zal nog wel even duren voordat het officiële rapport verschijnt. Voor ons is belangrijk dat we de schuilkerk daadwerkelijk hebben gevonden. Onze stichting is een waardevolle ervaring en veel kennis rijker. Het doet ons goed dat zoveel mensen belangstelling hebben getoond en op de een of andere manier plezier hebben beleefd aan de opgraving. We hopen dat het laatste ook geldt voor de professionals van Archeologie Westfriesland en de studenten van Saxion uit Deventer.

dronefoto van de opgraving

19-04-2015
Open dag opgraving trekt veel bezoekers

Naar schatting drie honderd mensen bezochten de open dag rond de opgraving van de schuilkerk aan de Lutkedijk. De open dag was woensdag 15 april van 16.00 tot 20.00 uur. Wij hopen dat de bezoekers hebben genoten van de opgraving en de uitgestalde vondsten.
Na 17 april gaat de kuil dicht en is er na korte tijd niets meer dat aan de opgraving herinnert. Als alle informatie verwerkt is, houdt een van de archeologen een lezing in ’t Tuinhuis. Naar verwachting is dat begin juni. Zodra er een datum bekend is, publiceren we die op de website, onze facebookpagina, en in de regionale dag- en weekbladen.

13-04-2015
Grote belangstelling voor openluchtmis schuilkerk

Ongeveer honderd mensen bezochten de openluchtdienst op 12 april 2015 bij de opgraving van de schuilkerk aan de Lutkedijk. Pastoor Paul Vlaar ging voor in een bijzonder sfeervolle prachtige gedachtenisdienst.
“Zonder een dak, onder de hemel, hier in het open land vandaag. Denkend aan toen, mensen verscholen, in een gebouw tussen Dijk en Kaag”, zongen de aanwezigen. De dichtregels waren van pastoor Paul zelf.
“Een prachtige manier om de bewoners van Obdam hun erfgoed terug te geven” vond archeoloog Michiel Bartels.
Kerkbestuur, Archeologie Westfriesland en ons bestuur kijken met voldoening terug op deze bijzondere gebeurtenis.

Pastoor Paul deelt de communie uit

10-04-2015
Contouren schuilkerk zichtbaar

De bodemresten van de schuilkerk aan de Lutkedijk zijn deels uitgegraven. De ligging en de grootte van de kerk is al ongeveer te zien. Volgende week gaat het team van archeologen proberen het deel dat nu nog niet zichtbaar is uit te graven.

Een zogenaamde poer, ondergrond voor zware palen

Resten van het skelet van een paard

Op woensdag 15 april uur organiseert Archeologie Westfriesland een open dag voor de inwoners van Obdam en Hensbroek. Andere belangstellenden zijn ook van harte uitgenodigd om te komen. Iedereen is vanaf 16.00 uur (en niet eerder) welkom. De open dag is tot 20.00 uur. Naast de contouren van de kerk is ook een deel van de vondsten te bekijken.

Onze kraan 

Een nog uit te graven schaal

Op zondag 12 april om 14.00 uur organiseert Pastoor Paul Vlaar op de plek waar de Katholieke Obdammers ongeveer honderdvijftig jaar hun kerk hadden, een openluchtmis. Als het weer meezit zou dat wel eens en heel bijzondere viering kunnen worden. Iedereen is welkom. Er zijn ongeveer vijftig zitplaatsen beschikbaar. Pastoor Paul neemt een geluidsinstallatie mee.

10-04-2015
Fundering schuilkerk gevonden

Tijdens de derde dag van de opgraving naar de schuilkerk is de fundering gevonden. Nadere informatie volgt.

08-04-2015
Opgraving schuilkerk

Op 7 april ging de opgraving van de schuilkerk aan de Luktedijk van start. Een groepje aankomende archeologen en vrijwilligers ging onder het toeziend oog van een medewerker van Archeologie Westfriesland aan de slag.
De eerste dag leverde al een mooie vondst op: een prachtige zandstenen zuil. Onderzoek moet nog uitwijzen of het inderdaad om een onderdeel van de schuilkerk gaat. De vondst geeft de onderzoekers in ieder geval moed om verder te gaan.

8-03-2015
Carel de Jong komt in het najaar weer naar Obdam

Het zaaltje zat bomvol tijdens de lezing van Carel de Jong, oud-conservator van het Westfries Museum, over de vroege geschiedenis van Westfriesland. Via klokbekers, vuurstenen sikkels, bronzen bijlen, terpen en dijken kwamen we uiteindelijk terecht bij de geschiedenis waar iets meer over bekend is. Over de latere geschiedenis van Westfriesland kan Carel opnieuw een avond volpraten. Hij verklaarde zich bereid Obdam in het najaar nog een keer aan te doen. Zodra we een datum hebben laten we dat via deze website en onze facebookpagina weten.

25-03-2015
Opgraving schuilkerk

Op 7 april gaat een groepje archeologen op zoek naar de restanten van de schuilkerk die ooit aan de Lutkedijk stond. De schuilkerk deed ongeveer 150 jaar dienst als onderkomen voor de Katholieken van Obdam. Toch weten we bijna niets van het gebouw. We hopen dat dit onderzoek ons wat informatie oplevert. De werkzaamheden duren veertien dagen.
Wij houden u via de website en facebook op de hoogte van de ontwikkelingen.

19-03-2015
Waar is het kunstwerk gebleven?

Tot voor kort stond aan de rand van het dorpsplein van Hensbroek het beeldje “Van rijpolder naar vaarpolder”. Dit beeldje van de kunstenaar Lenze Elzinga symboliseert het einde van het tijdperk “vaarpolder” als gevolg van de ruilverkaveling van Hensbroek. Nu is het weg, verdwenen, ontvreemd.
Wij willen graag dat het beeldje terugkomt. Als iemand iets weet over het verdwenen kunstwerk dan verzoeken wij hem of haar contact op te nemen met de gemeente Koggenland. Het is maar een bescheiden kunstwerk maar het hoort wel thuis in Hensbroek.

5-03-2015
Siem Bakker overleden

Eén van onze meest trouwe fans, Siem Bakker, overleed op woensdag 25 februari 2015, zestig jaar oud. Siem miste geen enkele expositie en bij lezingen was hij als het even kon van de partij. Door zijn slechte gezondheid moest hij bij lezingen soms wel eens verstek laten gaan. Door een noodlottig ongeluk, viereneenhalf jaar geleden, was hij aan een rolstoel gekluisterd.
Zaterdag 21 februari jl. is hij nog langs geweest om de winterexpositie te bekijken. Hij genoot met volle teugen. Hij schreef na afloop nog een leuk stukje in het gastenboek. Het doet ons goed dat Siem de expositie nog heeft kunnen bekijken. We zullen hem missen.

21-02-2015
Lezing Carel de Jong over de vroege geschiedenis van Westfriesland.

Carel de Jong, voor zijn pensionering conservator van het Westfries Museum, verzorgt voor ons een lezing over de vroege geschiedenis van Westfriesland. De lezing gaat over de vroegste en vroege geschiedenis van het gebied waarin wij wonen. Hoe was het mogelijk om hier te wonen zonder de aanwezigheid van dijken en hoe kon zich hier een agrarische cultuur ontwikkelen? Hoe verliep het gevecht met de zee en welke rol speelde daarbij de Omringdijk?
We hebben geen geschreven bronnen uit deze periode. Pas in de Middeleeuwen ontstaan de eerste archiefbescheiden. Vanaf dan kunnen we ook iets meer zeggen over het handelen van de mens. Hierbij valt te denken aan de kolonisatie van de streek en het ontstaan van de dorpen en steden en de rol die de Graven van Holland speelden voor de bestuurlijke inrichting het gebied.
Van groot belang is ook de ontwikkeling van de stolpboerderij met de daarbij behorende kenmerkende agrarische cultuur. Interessant zijn ook de ontwikkelingen in de internationale betrekkingen op het gebied van handel en welvaart, politiek en religie. Al die factoren hadden invloed op de Wesfriese Cultuur, die in de 19e eeuw zijn hoogtepunt kende en in sommige gebieden tot in de 21e eeuw voortduurde.
De lezing is op woensdag 25 maart 2015 in ’t Tuinhuis, Willibrordustuin 1 te Obdam. De aanvang is 20.00 uur, toegangsprijs euro 3,50 (inclusief een kopje koffie of thee). Zorg dat u op tijd bent, want vol is vol.

16-02-2015
Expositie Oud Obdam-Hensbroek extra open

Komende zondag 22 februari is de expositie “Voetbal in Hensbroek en Obdam” officieel voor de laatste keer te zien. Op verzoek van de beide voetbalverenigingen bieden wij twee extra mogelijkheden de tentoonstelling te bezoeken. Dat is op zaterdag 21 februari van 13.00 tot 16.30 uur en op maandagavond 23 februari van 19.00 tot 21.00 uur.

06-01-2015
Winterexpositie

De winterexpositie van de Stichting Oud Obdam-Hensbroek staat dit jaar helemaal in het teken van de voetbal. Vijfentachtig jaar bestaat deze sport al in onze dorpen. Ook Hensbroek kreeg al in 1948 een voetbalvereniging. De vereniging heette “De Landvogels”. Al na anderhalf jaar ging de club ter ziele. Pas in 1968 kwam “Apollo” in beeld. Obdam kende “Sint Victor”en “O.K.B.” ( Op Klompen Begonnen). Over “O.K.B.” is zelfs een roman verschenen. Beide verenigingen zijn uiteindelijk samen gegaan onder de naam “Victoria O”.
We zijn druk bezig ons gebouw om te toveren in een heus voetbalveld. De “grasmat” ligt er al, de “doelen” komen er aan. We hebben prachtig fotomateriaal van Hensbroek en Obdam op de kop weten te tikken en we krijgen nog een paar mooie attributen . Al met al belooft het weer een prachtige expositie te worden die voor veel Hensbroekers en Obdammers een feest van herkenning wordt.
De expositie is in “ ’t Tuinhuis”, Willibrordustuin 1 te Obdam (achter de supermarkt van Deen). U kunt terecht op de laatste zondag van januari en alle zondagen van februari van 13.00 tot 16.30 uur.

Doelman Gerrit Kenter in actie

01-01-2015
Opgraving schuilkerk

We zijn al een paar jaar bezig met de voorbereiding van de opgraving van de (mogelijke) restanten van de schuilkerk aan de Lutkedijk. Zo’n honderdvijfenzeventig jaar hebben de Katholieken daar gekerkt. De schuilkerk lag net in de gemeente Spanbroek, nu gemeente Opmeer.
Het lukte maar niet om het project van de grond te krijgen. Zo langzamerhand krijgen we nu het idee dat het in 2015 wel gaat lukken. Een team studenten onder leiding van archeoloog Michiel Bartels gaat, als alles goed gaat, in april aan het werk. We hopen dat de opgraving antwoord gaat geven op onze vragen over de schuilkerk. We weten het bouwjaar en we weten ongeveer wanneer het gebouw gesloopt is. Verder weten we niets. We willen graag weten hoe groot het gebouw was en of er in de loop der tijd nog verbouwingen hebben plaats gevonden. We vermoeden dat het om een houten gebouw ging, wellicht met een stenen fundering. Ook daar willen we graag zekerheid over.
We zijn razend benieuwd of het onderzoek leidt tot antwoorden op onze vragen.
Eén ding weten we in ieder geval zeker, er was een orgel in de kerk. Dat orgel bestaat nog. De parochie van De Cocksdorp op Texel kocht het van de Victorparochie van Obdam. Dat was rond de ingebruikname van de nieuwe Victorkerk. Het instrument is pas grondig gerestaureerd . Begin 2014 is het weer in gebruik genomen. Het klinkt weer precies zoals het in de schuilkerk van Obdam geklonken moet hebben.