Dokter Cohen

Onze legendarische huisarts dokter Cohen (1901-1977) heeft diverse keren het HBtje gehaald. Twee vermeldingen hebben betrekking op goed afgelopen auto-ongelukken. Dokter Cohen is, zoals de Westfriezen zeggen “een weerwoest” en daarbij is hij ook nog avontuurlijk van aard. Door deze karaktereigenschappen verslijt hij meer auto’s dan de gemiddelde Hensbroeker.

De eerste vermelding vinden we in de jaargang 1972. Wat er precies is gebeurd komen we niet aan de weet, maar we lezen wel dat de dokter enige gekneusde ribben oploopt bij een auto-ongeluk. Dokter Cohen laat zich niet zo heel snel uit het veld slaan, dus kort na het ongeval is hij alweer aan het werk. Hij moet wel omzien naar een andere auto, want de vorige kan naar de schroothoop.

Op 19 maart 1976, een koude gure dag, krijgt dokter Cohen op het kruispunt Kolk-Uitgang een aanrijding met een bromfietser. De bromfietser komt in een vier meter brede sloot met anderhalve meter water terecht. Dokter Cohen bedenkt zich geen moment, kijkt waar de luchtbellen te zien zijn en springt geheel gekleed in het water. Hij slaagt erin de bewusteloze gewonde jongen op de kant te brengen. Hier verleent de dokter, geheel doorweekt, eerste hulp. Dokter Cohen, op dat moment 75 jaar, ondervindt geen nadelige gevolgen van deze gebeurtenis. Ook de bromfietser herstelt spoedig.

Dit ongeluk krijgt nog een interessant staartje. In het HBtje van 12 januari 1977 lezen we dat dokter Cohen voor deze kordate reddingsactie de oorkonde van het Carnegie heldenfonds ontvangt, vergezeld van een tinnen bakje met de inscriptie V.G.M. (voor moedig gedrag).

Jaap Kroon