Hensbroek Actief

In het voorjaar van 1981 lezen we in het HBtje voor het eerst van de plannen om Hensbroek Aktief  te organiseren. Op 14 juni van dat jaar vindt Hensbroek Aktief voor het eerst plaats. De gemeenschap kan de hele dag deelnemen aan sportieve activiteiten. Er is een fietstocht van 19 km en een wandeltocht van 5 km uitgezet. Het is de bedoeling dat de deelnemers sponsors zoeken. Bij gebrek aan sponsors kan men zich zelf ook sponsoren.  Voor niet-fietsers en niet-wandelaars zijn er diverse attracties rondom de kantine van Apollo ’68. In de kantine kunnen de bezoekers nog een extra gokje wagen. Er wordt een zogenaamde “Blinde poule” gespeeld waarmee een draagbare zwartwittelevisie is te winnen, destijds een begerenswaardig artikel. De opbrengst is bestemd voor de beide kerken en vijf sportverenigingen.

Tot opluchting van de organisatie slaat Hensbroek Aktief meteen aan. De hele dag komen er fietsers en wandelaars aan de starttafel. De beide dames achter de tafel hebben er hun handen aan vol. Sommigen komen alleen maar een stempeltje halen en op weg zijn ze weer voor de volgende ronde. Sommigen lopen zelfs vijf rondjes, het mag allemaal. Bij de fietsers zijn enkele deelnemers die, ondanks de straffe wind,  het traject vier keer afleggen. Totaal zijn er 148 deelnemers. Vooral de jeugd is goed vertegenwoordigd.
De voorlopige opbrengst is de eerste keer ruim negenduizend gulden, een bedrag waarmee men erg tevreden is, maar dat juni 2010 vele malen wordt overtroffen.

De eerste jaren van Hensbroek Aktief is er nog geen beddenrace, de eerste wordt vijf jaar later gehouden. De beddenrace is geen Hensbroeker uitvinding, zoals ik altijd heb gedacht. Ron Smit, beddenracer van het eerste uur, heeft me die illusie ontnomen. Ron heeft de eerste keer dat de beddenrace is gehouden,  een bed geleend van familie uit Heerhugowaard. Dat bed was al eerder gebruikt voor de beddenrace in Langedijk. Het is niet anders. Ook de rommelmarkt is van latere datum. Het succes is er meteen al en is in de loop der jaren alleen maar groter geworden

Jaap Kroon