Kermis

In veel dorpen is de kermis de belangrijkste gebeurtenis in het jaar en dit geldt ook voor Hensbroek. Ik heb wel het idee dat de kermis steeds meer verschuift naar een feest voor jongeren.

Al jaren is de eerste zondag in september de eerste officiële kermisdag. Elk jaar publiceert het HBtje het kermisprogramma, opgesteld door het kermiscomité. Meestal bestaat dit programma uit een aantal vaste ingrediënten. Voor dit stukje ben ik uitgegaan van het programma voor de kermis van 1975.

In 1975 organiseert het comité  de volksspelen voor het eerst op zaterdag. Er zijn volksspelen voor de jeugd, voor dames, voor heren en voor paren. ’s Avonds is er een voetbalwedstrijd tussen de medewerkers van het Kermiscomité en niet voetballers. Uiteraard is er bal na.

Zondagmiddag is er eerst een voetbalwedstrijd van Apollo ‘68 tegen Winkel en daarna om drie ’s middags komt het moment waarop de jeugd al lang zit te wachten: de attracties op de kermis gaan open. De iets ouderen kunnen zich tot in de kleine uurtjes in “Het Springende Paard” vermaken.

Kermismaandag begint om negen uur ’s morgens  al meteen met de Kinderkermis. Voor de schoolgaande kinderen is de kinderkermis een feest op zich. De kinderen van de bovenbouw organiseren allerlei zelfverzonnen attracties waaraan de jongere kinderen kunnen deelnemen. De leukste en origineelste attracties komen in aanmerking voor een prijs. ’s Middags is er eerst een viswedstrijd, waarna de jeugd zich vanaf drie uur ’s middags  uur weer op de kermis kan vermaken. Voor de iets ouderen is er wederom iets te doen in het café.

Dinsdag om 11.00 uur begint het traditionele biljarten op de vlotbrug. In 1975 gaat de strijd om gerookte paling en sigaren. Biljarten op de vlotbrug is er vooral voor de wat oudere Hensbroekers. Om één uur ‘s middags begint de muziek en om drie uur gaan de attracties voor de laatste keer open.  Als het feestgedruis nog lang niet is afgelopen, zijn de kermisexploitanten alweer bezig met het afbreken van de attracties. In de loop van de volgende dag is niets meer dat aan de kermis herinnert.

Jaap Kroon