Pastoor Rijkers

Nog niet zolang geleden zijn we opgeschrikt door het op non actief zetten van pastoor Paul Vlaar in verband met het houden van een Oranjemis rond de finale van het wereldkampioenschap voetbal. Het is te hopen dat we deze verdrietige gebeurtenis snel achter ons kunnen laten, alhoewel op het moment dat ik dit schrijf de toekomst nog onzeker is.

In 1971 doet zich een soortgelijk pijnlijk voorval voor, waarbij ook de naam van Hensbroek wordt genoemd. Dagblad “De Telegraaf” besteedt uitvoerig aandacht aan deze netelige kwestie. Vanwege de nieuwswaarde voor Hensbroek neemt het HBtje voor het eerst en tot nu toe voor het laatst een stukje uit de wakkerste krant van Nederland over.

De kwestie handelt over Pastoor Rijkers, afgezet pastoor van Schagen. Deze pastoor beticht zijn bisschop, Mgr. Zwartkruis, van chantage. De bisschop zou “laster” hebben gebruikt om hem te dwingen pastoor te worden in Hensbroek, een Noord-Hollands gehucht van een paar honderd zielen. Dat weigert hij, met zijn huisarts achter zich. De huisarts verklaart dat pastoor Rijkers de laatste maanden veel op zijn spreekuur komt met diverse klachten van lichamelijke en geestelijke aard. Daarnaast zijn er symptomen van psychische overspanning. De arts verklaart ten slotte dat overplaatsing naar het drassige Hensbroek niet minder dan een psychisch trauma zal betekenen voor deze hardwerkende man en heeft hem verboden Hensbroek te aanvaarden.

In het zelfde HBtje lezen we dat met ingang van 5 december 1971 kapelaan M.A.L. Kroeders uit Grootebroek benoemd is tot pastor van de Marcus Parochie. Blijkbaar was de heer Kroeders niet bang voor natte voeten.

Jaap Kroon